Droedelen: de ideale fitness voor je brein

Doe jij het ook vaak? Gekke mannetjes, bloemen of abstracte krabbels tekenen op je notitieblok tijdens een online meeting of telefoongesprek? Dan ben jij alvast een droedelaar.

Droedelen of doodling wordt vaak aanzien als doelloos tekenen, maar niks is minder waar. Droedelen voorkomt net dat je gedachten gaan afdwalen, waardoor je – al dan niet spreekwoordelijk – beter bij de les blijft.

Doodling voorkomt dagdromen

Door veelvuldig thuiswerk de laatste tijd, zitten we meer dan ooit aan ons computerscherm gekluisterd. En toegegeven, de aandacht erbij houden is niet altijd evident. Maar haal de volgende keer zonder schroom je notitieblok boven en krabbel erop los. Droedelen zorgt ervoor dat jouw focus op de inhoud van het gesprek vergroot en dat je de meeting bewuster volgt.  

Door doodling, Engels voor tekenen, activeren we namelijk verschillende delen van ons brein. Doordat onze hersenen actiever zijn, zijn we net beter in staat om informatie te verwerken en onze aandacht erbij te houden. Bovendien wakker je al schetsend je creativiteit aan.

De Universiteit van Plymouth deed er zelfs onderzoek naar. Ze vroegen 40 proefpersonen te luisteren naar een saai telefoongesprek. De ene helft kreeg papier en pen om te tekenen, de andere helft kon alleen luisteren. Na afloop bleek dat zij die tijdens het gesprek hadden zitten tekenen, zich 29% meer informatie over het telefoongesprek konden herinneren dan diegenen die enkel hadden zitten luisteren.

Droedelen 2.0.

Met droedelen treed je trouwens in de voetstappen van enkele grote namen. Zowel Ronald Reagan als Bill Clinton stonden geboekstaafd als notoire droedelaars tijdens vergaderingen in het Witte Huis. En ook John F. Kennedy tekende er op los.

Een droedeltekening hoef je trouwens niet steeds op papier te maken. Er bestaan vandaag al heel wat apps zodat je op de iPad ook je droedeltalent kan laten botvieren. Populaire apps zijn OneNote, Doodle.ly en Paper om digitaal aan het tekenen te slaan.

Droedelen kun je leren

Je hoeft trouwens geen kunstenaar te zijn om het droedelen onder de knie te krijgen. Een droedeltekening is namelijk een spontaan iets, wat iedereen kan. Het gaat niet om het mooiste resultaat op papier, maar wel om je focus te vergroten op een leuke, laagdrempelige manier.

Bij Let’s Go Visual leren we je graag de kneepjes van het droedelvlak tijdens onze visual academy. Dit kan zowel online als fysiek in groep. Je leert op een snelle, efficiënte manier alle basisprincipes waardoor je op het einde van de sessie al een blad kan vullen met een sprekende droedel. Ontdek er alles over op https://letsgovisual.be/visual-academy/

Hoe werkt Let's go Visual?

Jij hebt nieuws?

Fijn! We zijn er graag bij om jouw boodschap met de nodige beelden te ondersteunen.

Vertel het ons!

Wij luisteren vooraf graag naar jouw verhaal en tekenen op voorhand al de krijtlijnen uit van jouw visueel storyboard.

Wij tekenen live op locatie

Met onze kleurrijke stiften gaan we tijdens de meeting aan de slag om jouw communicatiedoelstellingen, maar ook de feedback van het publiek om te zetten in beeld.

Jij verspreidt de boodschap

Wij leveren jouw een digitale versie van de tekening aan zodat jij dit via de nodige communicatiekanalen kan verspreiden.

Loading...